Halloweenbroodjes

Halloweenbroodjes

31 oktober is het terug zover! Halloween, een typische Amerikaanse feestdag die bij kindjes vooral gekend is door de emmers snoep. Bij volwassen zit het verhaal van de oorsprong iets verder in ons geheugen. Het ging over de kelten, maar waarom? Geen idee! Blijkbaar was 31 oktober het Keltische equivalent van oudejaar. 1 november was het nieuwjaar en wat hoort er bij een feest? Eten!!! Ik maakte een broodje in de vorm van een pompoen, hét symbool van Halloween!

Het deeg maakte ik met iets wat ik langere tijd wou uitproberen, namelijk de bakmixen van Niamh. Voor het stereotype beeld van foodbloggers bovenkomt; neen, ik ben hier niet voor gesponsord. Maar zoals velen van jullie reeds weten draai ik al meer dan 15 jaar mee in de bakkerswereld. Student bakkerij, jaren lang bakker/patissier geweest, vervolgens mijzelf verbeterd naar proefbakker (wat snel uitgelegd betekent dat ik producten ontwikkelde voor bakkersdemo’s en ondersteuning gaf aan bakkers die problemen hadden). Momenteel verkoop ik producten aan de betere bakkerijen die streven naar kwaliteit. Zoals je dus kan lezen, ik weet wat ik kan doen met bloem 😉

Voor deze broodjes gebruikte ik de bakmix genaamd “pure sprouts”. Ik volgde het recept wat op de verpakking stond niet volledig, omdat ik geen groot brood ging maken maar eerder kleine, individuele broodjes. Ideaal om tijdens de komende wintermaanden bij een kom soep te eten.

Ik nam 500 gram van de bloem, voegde 310 gram water toe en liet dit 10 minuten kneden in de keukenrobot met de deeghaak. Na de kneding gaf ik het een “bulkrijs”, wat gemakkelijk uitgelegd betekent dat ik het deeg uit de kom haalde en 10 minuten liet liggen onder een handdoek zonder er iets mee te doen.

Na tien minuten woog ik stukjes deeg af van 70 gram. Deze bolde ik wat op tot mooie ronde bolletjes en liet ik 30 minuten rusten. Na deze bolrijs gaf ik de broodjes hun finale vorm. Voor het pompoenbroodje bolde ik het bolletje nog eens opnieuw op, zodat de lucht in het deeg volledig weg was en het bolletje mooi stevig aanvoelde. Ik legde de deegbolletjes op een stukje touw en knoopte dit toe bovenaan. Deze stap herhaalde ik nog drie keer tot het bolletje in acht stukjes verdeeld was. Let op, het touw mag niet hard spannen! Bij de volgende rijs-tijd gaat het bolletje zijn narijs krijgen en dan komt er spanning op het touw.

Ik dekte de bolletjes terug toe onder een handdoek en liet ze ongeveer 60 minuten narijzen op kamertemperatuur. De oven verwarmde ik voor op 210 graden. Nét voor het inovenen bestrooide ik de broodjes met wat witte bloem en bij het in de oven plaatsen maakte ik stoom door met een plantenspuit wat water rondom de warme oven te spuiten zodat deze verdampte en stoom creëerde.

Na ongeveer 16 minuten bakken, haalde ik de broodjes uit de oven en liet ze afkoelen op een rooster. De baktijden kunnen variëren van oven tot oven, maar de broodjes mogen er mooi goudbruin uit zien. Wil je een goed krokant broodje, kunnen ze er nog wat langer in, maar ik heb graag iets zachtere broodjes als het over kleine porties gaat. Nadat de broodjes afgekoeld zijn, knipte ik de koordjes los en verwijderde ik ze voorzichtig.



Leave a Reply