Gaan eten bij rudy… alleja, Beiruti.

Gaan eten bij rudy… alleja, Beiruti.

Iets wat nog te weinig aanwezig is op mijn blog zijn recensies. De grootste reden? Omdat Freija en ik van mening zijn dat we enkel gaan uit eten als het beter is dan thuis. Speciale gelegenheden durven we wel eens gebruiken om te gaan eten naar onze favoriete plekjes, maar voor de rest gaan wij zelden op locatie eten.

Als foodie kan ik uiteraard niet alles zo goed maken als de restaurant uitbaters. En één van die keukens die wij zo graag eten, maar thuis niet aan beginnen, is Libanees. De heerlijke geuren die voorbij je neus vliegen als je de maaltijden op tafel krijgt zijn bijna niet te omschrijven zonder 10 superlatieven te moeten gebruiken.

Onlangs maakten Freija en ik even gebruik van wat “quality us-time” en gingen we naar onze favoriete stad van Vlaanderen; ‘t Scheune Gent! In een zijstraat van de grote winkelstraat vind je daar namelijk het Libanees restaurant “Beiruti”. Zodra je binnenkomt voel je je ook even in Libanon en wanneer je begeleid wordt naar je tafel kan je ook de chefs bezig zien aan de gerechten. Niet enkel het concept van open-keuken maar je ziet echt ALLES! En uiteraard vinden wij dat leuk als foodie 😉

We kozen voor het sahtein menu, wat een menu is voor twee personen. Dit bevat standaard vier koude mezze’s: Hummus Beiruti (een hummus op basis van pistachenoten en rode paprika), Babaghanouj (gerookte aubergine met tahini en munt), Fattoush (verse sla, radijs, sumak, en melasse van granaatappel) en Tabbouleh (peterselie met tomaat, lente-ui, olijfolie en citroensap).


Daarnaast krijg je nog keuzes om aanvullingen te doen. Wij gingen voor de Soujouk, wat pittige libanese worstjes zijn. Als tweede dish hadden we Mana’eesh lahme bi ajin, wat vrij vertaald Libanees flatbread is met pittig lamsgehakt en akkawi kaas. Als derde dish gingen we voor Libanese rijst met vermicelli. Die laatste was Freija haar keuze want ik wou gaan voor de kip, maar ik was er zeer aangenaam van verrast. Héél lekker in combinatie met de andere gerechten.

De Libanese keuken is heel puur van grondstoffen & smaken en wordt klaargemaakt met heel veel respect voor de versheid. Dit zie je terugkomen in de bereiding maar ook in de mindset van de eigenaars. Zo zal je geen alcohol op het menu zien staan en dit zal je ook totaal niet missen.

Na de maaltijd kochten we nog wat take-away desserts om onderweg op te smullen en ook dit was zeer lekker. De Halawe is een dessert op basis van tahini en honing, afgewerkt met pistache. In het verleden kochten we dit al enkele keren bij Beiruti dus ik wist zeker dat dit lekker ging zijn.

Denk je nu ook “oh, Libanees? Dat wil ik wel eens proberen!” Beiruti heeft een zaak in Brussel en in Gent. Kijk zeker eens op hun website naar de heerlijke menu-opties en ondertussen kan je ook je plekje reserveren. Wij zijn alvast grote fan, dus wie weet zie je ons zitten als je er bent.
Leave a Reply